Kdo jsme
HISTORIE
Tradice od roku 1878
Lihovarské řemeslo je s rodem Jenčíků neoddělitelně spjato po čtyři generace. První záznamy se nesou až do roku 1878, kdy se narodil první Jenčík, který se později rozhodl věnovat této delikátní práci. Dnes je tomu přes sto let, kdy s hrdostí neseme odkaz našich otců a s láskou jej předáváme dál.
Řemeslo s chutí
V první generaci šlo primárně o výrobu kvalitního lihu z přírodních surovin. Další generace pak přidaly výrobu destilátů ze švestek a jiných druhů domácího ovoce. Logickým vyvrcholením bylo vytvoření originálních lihovin, ke kterému rod Jenčíků dospěl ve třetí generaci. Po změně režimu se podařilo v r. 1991 začít podnikat v rodinné firmě. Likérku Jenčík a dcery založil Ing. Petr Jenčík. Petr Jenčík vystudoval lyceum Carnot v Dijonu. Poté vystudoval VŠCHT Praha, kde poznal svoji budoucí ženu Hanu Jenčíkovou. Jako svoji diplomovou práci vypracoval (a také realizoval) jednu z prvních technologií výroby whisky v Československu. Do roku 1975 se tak datuje první whisky vyrobená v prádelském lihovaru, kde s rodiči a sestrami Petr žil a kde jeho táta Vratislav Jenčík působil jako vedoucí provozu. Po studiích se vrátil do Prádla, kam přivedl i svoji ženu. Působil jako vedoucí provozu Prádlo po svém tátovi. Později přešel v roli výrobně technického náměstka do plzeňského Božkova a vedoucí provozu se stala jeho žena. Během těchto let získal velké zkušenosti v oboru. V roce 1990 podal Petr Jenčík privatizační projekt na provoz Prádlo. Během desítek let, kdy prádelský lihovar Jenčíci správcovali, tam také hodně vybudovali. Včetně např. celé výroby prádelské whisky, kterou tam Petr zavedl. Měl tedy k místu velmi vřelý vztah a měl s ním velké plány. Jenčíkův projekt byl ale zamítnut. Proto se rozhodl v blízkém Nepomuku vybudovat úplně od píky novou likérku. V roce 1991 začal s výrobou fernetu, postupně přidával další lihoviny a likéry včetně originálního a našeho dosud nejprodávanějšího likéru, Ďábelského Krvesaje. V roce 1997 se rozhodl opustit nepomucké nájemní prostory a koupil bývalý Englerův mlýn v Prádle. Většina výrobních prostor mlýna byla zbořená a musela se tedy vystavět znovu, nicméně co šlo zachovat jsme zachovali. Celá výroba i administrativa má díky tomuto kroku teď důstojné sídlo.
Petr Jenčík, okolo roku 1980, sklad whiskey v Prádle
A co považují Jenčíkovi za základ? Lásku k jejich řemeslu.
Naší prioritou je výroba nápojů z kvalitních surovin, které přináší vytříbenou a originální chuť. Dbáme na pečlivě dodrženou recepturu a byť dnes pracujeme s pomocí nejnovějších technologií, které zvyšují přesnost, i zde je nutný neustálý dohled lidských očí a rukou.
NÁŠ PŘÍSTUP
Kvalita & poctivost
Základ každého poctivého řemesla začíná u výběru kvalitních surovin. Díky desítkám let zkušeností i odbornému vzdělání Jenčíků, získanému v různých částech světa, umíme poznat dobré a špatné suroviny. Naše touha přinést zákazníkům to nejlepší je vysoká. Pokud se nám nepodaří získat ty nejlepší suroviny, jsme schopni zpomalit nebo zastavit výrobu a počkat do doby, než vyrobíme to nejlepší do našich lahví.
Ctíme tradice. A to nejen v poctivém přístupu k recepturám, výrobních postupech nebo chuťových tónech, ale také v lihovitosti našich produktů.
Díky tomu si s námi můžete užít stejnou kvalitu, s jakou se setkávali naši dědové.
Originální receptury
Rod Jenčíků nevynikal pouze pro pečlivě a s láskou vybírané suroviny, ale i vlastní kreativitu, která jim dopomohla k vytvoření řady unikátních receptur. Některé postupy a složení se táhnou do daleké minulosti, přesto se Jenčíkové zavázali k jejich řádnému dodržování dodnes.